preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Kalendar
« Svibanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Tražilica
Obavijesti

Predavanje na dodatnoj kemiji: Čokolada = VALOVI UŽITKA

Naši mladi kemičari sedmih razreda su u petak 11.11. ugostili profesoricu Danijelu Ašperger s Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu. Ona im je održala predavanje o čokoladi gdje su naučili razliku između bijele i crne čokolade, od kud potječe, od čega se radi i mnoge druge čari naše omiljene poslastice. Cilj predavanja bio je dokazati prisutnost željeza u čokoladi. Pažljivo slušajući profesoričine upute i marljivo radeći, učenici su usitnili uzorke čokolade prethodno zaleđene tekućim dušikom, odmastili ih koristeći organsko otapalo heksan, stolnu mućkalicu i centrifugu te su uspjeli dokazati udio željeza u čokoladi pomoću plavog i crvenog obojenja kojeg su stvorili berlinsko modrilo i filmska krv.

Uza sve nove zanimljive činjenice i uređaje učenici su se zabavili te su okončali predavanje uz mali poklončić od profesorice. Svi se nadaju skorom susretu koji možda, tko zna, bude na samom fakultetu?

Hana Filipović, 7. d

Mia Mutak, 7. c

 




Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Deborah Špehar   datum: 25. 11. 2022.

Školski list

 

 


Vrijeme
Stenjevec

Raspored zvona


Upisi


e-Dnevnik


Poveznice

mzos

azoo

carnet

Portal za škole

grad zagreb


Brojač posjeta
Ispis statistike od 9. 9. 2019.

Ukupno: 439043
Ovaj mjesec: 4342
Ovaj tjedan: 1569
Danas: 265




preskoči na navigaciju